Vidensfestival

Bøffens betydning i Lemvig

Hvordan kan det være, at vi har så store hjerner og ikke bruger ni timer om dagen til at græsse – og tygge drøv. Det blev forklaret i Folkeuniversitetet sidste uge af lektor i human genetik, Peter K.A.  Jensen. Sagen er, at da savannen var lavet i Østafrika for millioner af år siden, så var det en fordel med en større hjerne. Men en stor hjerne er mere energikrævende end den grønne føde kunne klare, så den måtte vente, til abemennesket havde udviklet stenredskaber og kunne skaffe sig animalsk føde. Derfor var det bøffen, der satte gang i hjernen og dermed homo-slægten. Herefter voksede hjernen til for omkring 200.000 år siden, hvor dens øvre grænse blev nået. Den skulle jo kunne komme ud af fødegangen.

Hermed er det også klart, at foredraget havde titlen ”Sagen er bøf” og er en del af den store fødevarefestival Hearts & Minds, støttet af Nordea fonden. Lemvig Folkeuniversitet havde allieret sig med den landskendte slagter Mortensen og e-gastro fra Lemvig. Ved aftenens start stod Peter Mortensen klar med 123 saftige, store og velsmagende oksebøffer med dejligt tilbehør og Thomas Henriksen fra Ostebutikken med mange flasker af den perfekte vin Rib Shack Red, Extra Smooth Blend, Western Cape fra Sydafrika.

Det gav en festlig stemning i Lemvig Gymnasiums fællesområde med underholdning af både den nye og den gamle rektor, hvorefter den drevne pædagog og foredragsholder Peter K.A, Jensen holdt forsamlingen tryllebundet med sit foredrag om menneskets udvikling og bøffens betydning.

Sikken energi vi fik af slagter Mortensens bøffer. 123 store, saftige og velstegte bøffer – hvor elegant alt blev serveret. Og salaten og aiolaen! Uhm! 

Tak Peter Mortensen, og tak pedeller. Og tak Peter K.A. Jensen for det fine foredrag om mikrogenetikken og bøffens betydning for hjernen.

Og sikke en flot og god tilhørerskare vi var! ”De gode lemvigere” som foredragsholderen har kaldt os.

Læs Peter K. A. Jensens forskningsartikel om kød og hjerne her.

Forskerturné om mad:

Arrangementet er en del af Hearts & Minds festivalens Forskerturné om mad i september måned i Region Midtjylland. Forskerturnéen 2017 er et tilbud til Folkeuniversiteter i hele Region Midtjylland om støtte til at deltage i Hearts & Minds festivalen via forelæsninger i løbet af september måned. Komitéerne i Region Midtjylland inviteres til at udbyde forelæsninger med forskere og fagpersoner, der deler deres viden om det gode liv, sundhed og trivsel – særligt i relation til årets festivaltema: mad. Se de andre arrangementer i denne Forskerturné i Region Midtjylland her. Hearts & Minds-festivalen og forskerturnéen er støttet af Nordea-fonden.

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden, så det giver den bedste oplevelse for brugeren. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.