28. - 30. september 2018

Forbrugerquiz

 Forbrugerquiz med professor Andreas de Neergaard og vært Line Friis Frederiksen

  • Placer følgende produkter efter klima-fodaftryk pr gram fødevare:
    1. Oksekød fra Danmark (højest)
    2. Quinoa fra Bolivia, sejlet til Danmark (næslavest)
    3. Grønne bønner fra Kenya, fløjet til Danmark (næsthøjest)
    4. Tomater fra Dansk drivhus (midten)
    5. Tomater fra Italien, kørt til Danmark i lastbil (lavest)
  • For en liter appelsinjuice, produceret i Brasilien, hvorfra kommer det største klima-belastning?
    1. Selve appelsin produktionen (inklusiv brændstof, maskiner etc) (næstmest)
    2. Forarbejdning (presning, koncentrering) (næstmindst)
    3. Transport til Europa med skib (Hamborg) (mindst)
    4. Transport fra Hamborg til København med lastbil (mest)
  • Hvor stor en del af verdens samlede landbrugsareal bruges til husdyrproduktion (græsning eller foder)?
    1. 20%
    2. 40%
    3. 60%
    4. 80%
  • I Danmark er økologiske udbytter
    1. De samme som konventionelle
    2. 5% højere end konventionelle
    3. 25% lavere end konventionelle
    4. det halve af de konventionelle 
  • Den totale biomasse af landbrugsdyr er i forhold til massen af vilde pattedyr og fugle:
    1. Halvt så stor (dobbelt så mange kg vilde dyr som husdyr)
    2. lige stor
    3. Tre gange så stor (flere landbrugsdyr end vilde dyr)
    4. 12 gange så stor (mange flere landbrugsdyr end vilde dyr)
  • Fairtrade certificerede bønder får i gennemsnit
    1. Ikke mere for deres varer end andre
    2. 10% mere for deres varer og tillige afsætningssikkerhed
    3. 25% mere for deres varer
    4. Det regnestykke kan ikke stilles op, det afhænger af markedet
  • Hvordan kan den gennemsnitlige dansker gøre mest for at sænke sit miljø-fodaftryk:
    1. Droppe flyrejser
    2. Droppe bilen, kun bruge cykel og offentlig transport
    3. Blive vegetar
    4. Slukke for strømmen
    5. Undgå madspild
  • Hvad bidrager mest til drivhusgasser:
    1. Produktion af 1 kg svinekam
    2. Langtids-stegning af 1 kg svinekam i ovn
    3. Grill af 1 kg svinekam med kul
  • Hvad indeholder flest sprøjtegifte (kunstige og naturlige, som feks kobber)
    1. Danske økologiske æbler (mindst)
    2. Danske konventionelle æbler (næstmindst)
    3. Italienske økologiske æbler (næstmest)
    4. Italienske konventionelle æbler (mest)
  • Hvilke fødevarer indeholder mest sprøjterester (konventionelle)
    1. Vindruer fra Sydafrika (mest)
    2. Pærer, importerede (næstmest)
    3. Æbler fra Danmark (mindst)
    4. Salat fra Danmark (næstmindst)
    5. Salat fra Italien (midt)
  • Hvor mange liter vand ”koster” det at producere et kg hvede og et kg oksekød
    1. 100 l og 1000 liter
    2. 2 liter og 200 liter
    3. 1500 liter og 15000 liter
    4. 250 liter og 500 liter
  • Hvad er forholdet i klimabelastningen mellem insekter, kyllinger, grise og oksekød
    1. 1:2:5:5
    2. 1:1:3:10
    3. 5:2:2:6
    4. 1:1:1:1
  • Hvor mange procent konventionelt husdyrgødning må økologiske bønder bruge?
    1. 100%
    2. 75%
    3. 50%
    4. 0%

 

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden til dine behov og interesser. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.