28. - 30. september 2018

Menu til How Can We Feed The World

Nyd en lækker klimavenlig hovedret og dessert med fokus på sæsonens råvarer, hvor produktionen af menuen går lige fra gård til bord og er så CO2 neutral som mulig.

Hovedret:
Fisketallerken med dagens torvefisk. Dertil kålsalat, dild, strandurter, æble, blomme og krabbebisque
Dessert:
Æbletrifli med dansk fløde
Drikkevarer:
Lokalt producerede drikkevarer og postevand

Træk stolen ud og sæt dig til rette ved langbordet, hvor vi serverer maden på umage service doneret af Aarhus’ borgere og samlet ind hos REUSE. Spiselaugets kreative kokke har i samarbejde med en klimaforsker sammensat aftenens menu, som bliver gennemsyret af bæredygtighed. Målet med aftenens menu er at sammensætte en lækker klimavenlig hovedret og dessert med fokus på sæsonens råvarer, hvor produktionen af menuen går lige fra gård til bord og er så CO2 neutral som mulig.


Hvis man rigtig skal spise lækkert, tænker man ofte på et stykke mørt oksekød. Men du ser ikke nogen stor rød bøf i aftenens menu, da oksekød er en af de fødevarer med det højeste klimaaftryk. I stedet kommer hovedrettens protein fra lækker friskfanget fisk fra det danske farvand, som har et væsentlig lavere klimaaftryk end kød fra køer og andre klovdyr. For at sænke klimaaftrykket for aftenens menu endnu mere vil fisken i aftens menu være invasiv. (Andelen af invasiv fisk er afhængig af dagens fangst.) At en fisk er invasiv vil sige, at det er en ny art i de danske farvande, som ofte spreder sig i et stort omfang. De invasive fisk bliver fanget sammen med de klassiske fisketyper, som vi ofte ser i køledisken hos fiskehandleren. Men på grund af den ikke eksisterende efterspørgsel af de invasive fiskearter blandt forbrugerne, bliver fisken smidt tilbage i vandet og en stor og reel fødevarekilde går dermed til spilde, ligesom de mange ressourcer, der er brugt på at fange den, bliver spildt. Når vi serverer denne fisk, som ellers ville være blevet smidt ud - nogle ville sågar kalde den en plage frem for et produkt - tilføjer vi en proteinkilde til hovedretten, hvis klimaaftryk kun består i køling og transport fra fangstedet i det danske farvand til Aarhus.


Til fisken serverer vi tilbehør af lokale og sæsonbestemte grøntsager, der er produceret hos en lokal landmand. Ved at servere lokale og sæsonbestemte grøntsager mindsker vi transporten af fødevarerne og det energiforbrug, der ville være nødvendigt, for at køle eller fryse grøntsager dyrket uden for sæson.


Til desserten skifter vi den klassiske isanretning ud med en æbletifli, som bliver tilberedt af lokale efterårsæbler. Æblet som kerne i desserten er valgt, da lokale æbler i sæson med at klimaftryk på 0,1 kg CO2 ækvivalenter per kg*, er en af de mest klimavenlige frugter der findes i efteråret i Danmark. 


Til middagen serverer vi vand direkte fra hanen og lokalt producerede drikkevarer. De udenlandske vine og drikkevarer er valgt fra på grund af klimabelastningen, der sker som følge af den lange transport.


Blev du under middagen lidt lun på din eller sidemandens tallerken, er du mere end velkommen til at tage tallerkener, bestik og glas med hjem. Overskydende service kan efterfølgende afhentes hos Spiselauget, så intet går til spilde.

 

Arrangementet er støttet af Aarhus 2017 og Region Midt.


*fødevarers klimaaftryk fra produktion af 1 kg. fødevare inkl. alle led i fødevarekæden indtil varen ligger i supermarkedet. Kilde: Tabel over fødevarers klimaaftryk. Lisbeth Mogensen, Marie Trydeman Knudsen og John Hermansen, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi. Se:

http://agro.au.dk/fileadmin/user_upload/Mogensen_et_al_2016_Foedevarernes_klimaaftryk.pdf

 

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden til dine behov og interesser. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.