Hearts & Minds 2021 - Fra ende til anden

Årets festival lægger kroppen under mikroskopet og undersøger vores fantastiske maskine fra ende til anden. Fra de mindste mikroorganismer i tarmen til vores suveræne kommandocentral hjernen – og en hel del derimellem.  

Vi går gennem livet i én og samme krop, og alligevel ved de fleste af os meget lidt om, hvad der foregår inden i os. Hvad foretager de 1,5 kg bakterier, der bor inde i tarmen, sig egentlig i løbet af en dag? Hvilken rolle spiller det for vores sundhed? Hvilke dele af hjernen bruger vi hvornår – og hvorfor går det nogle gange galt? Hvordan hænger krop og psyke sammen? Og hvilke forbindelser er der egentlig fra ende til anden? 

Et særligt spor i årets festival har fokus på tarmen. Når vi tænker på sindet og vores mentale tilstande, tænker vi typisk på hjernen. Men ny forskning tyder på, at hjernen er stærkt afhængig af tarmen, og at bakterierne i tarmen kan have indflydelse på fx humør og de sygdomme, vi udvikler. Men hvordan kommunikerer tarm og hjerne egentlig? Og hvad betyder en sund tarm for vores daglige liv?

Bliv klogere på krop, sind og sundhed, og hør om alt fra madglæde, fordøjelse og bakterier til genetik, kropsaktivisme og psykedeliske stoffer. 

Aarhus: d. 24.-26. september 2021

København: d. 26-28. november 2021

Al fysisk indendørs undervisning på Folkeuniversitetet er aflyst til og med den 20. maj som følge af corona-situationen.