Kidmo Laran – et band på tværs af traditioner

Tekst: Lise Bjerg

Mød det multikulturelle band Kidmo Laran til How Can We Feed The World? fredag 22/9-2017 på Godsbanen.

Gruppen tog sin begyndelse tilbage i 2015, hvor to individuelle grupper under ROSAs Jammin’-projekt smeltede sammen til en. Jammin’ gik ud på at skabe musikalsk samarbejde mellem etnisk nordiske/danske musikere og herboende musikere med anden kulturel baggrund. Og det kan man i høj grad mærke på Kidmo Larans sammensætning: Islandske Dísa, Ida Wenøe, Kaspar Kaae (CODY), Michael Møller (The Mountains), Ozan Deniz Öksüz samt multiinstrumentalisten Orhan Özgur Turan og perkussionisten Yossi Karutchi. De er alle etablerede musikere fra Nordeuropa og Mellemøsten, og deres eneste umiddelbare fællestræk er deres kærlighed til musik og at de alle bor i Danmark.

For Kidmo Laran har det været en spændende oplevelse, og Ida Wenøe fortæller om deres tanker om at danne ensemblet:

– Vi spillede til et arrangement under SPOT Festival for et par år siden, hvor vi i min Jammin’-gruppe (med Michael Møller og Ozan Deniz) i forvejen havde snakket om, hvor fedt det kunne være at fortsætte projektet på en eller anden måde, da vi havde været så overvældet over hvor givende det havde været på et både menneskeligt og kreativt plan. I Dísa og Kaspars (Kaspar Kaae, red.) gruppe havde de det på samme måde, så vi slog pjalterne sammen.

I fremtiden vil Kidmo Laran gerne kunne ramme folk på tværs af kulturer og religioner, og vil gerne udover grænserne:

– Kidmo Laran blander en masse genrer på samme tid, hvilket gør det levende og interessant både at spille og skabe i. Og som Michael (Møller, red.) altid siger til vores koncerter: Vi ønsker verdensfred. Hvem har ikke lyst til at spille i et band hvis ambition er verdensfred? På et mere lavpraktisk plan er det fedt og udfordrende at dyrke nogle andre musikalske roller, end det jeg er vant til i mit eget projekt. Jeg er specielt varm på bassen, siger Ida Wenøe.

For at få et musikprojekt til at fungere, må medlemmerne af Kidmo Laran tage sig tid til musikken og hinanden. Ida Wenøe fortæller til dette:

– Det er ikke nemt at være spredt så meget geografisk som vi er, og samtidig at være travle musikere, men kærligheden til projektet og hinanden er det der holder os sammen. Det er det hele værd.

Artiklen er forfattet af ROSA, og er oprindeligt bragt her