10 myter om sundhed og sygdom

Nogle myter holder vand, andre er det pure opspind. Her kan du læse 10 sejlivede myter, som lever i bedste velgående..

1. Man bliver forkølet af kulde og træk - FALSK!
Når man sidder i træk fra et åbent vindue, kan man blive syg, i hvert fald hvis man skal tro sin mor. Men forkølelser skyldes en virusinfektion, og hver dansker vil i gennemsnit blive forkølet 3-4 om året. Det sker typisk, når du indånder luftbårne viruspartikler, som spredes, når den smittede hoster eller nyser.

2. Maven knurrer, fordi den er sulten - FALSK!
Sultfornemmelsen minder nok mest om at have et stort ’hul’ i maven lige under navlen. Stik imod hvad man skulle tro, er indholdet af mavesækken uden betydning for, om vi føler sult, og om maven knurrer. Det ved man, fordi mennesker, der har fået fjernet mavesækken, fx på grund af kræft eller mavesår, alligevel føler sult.

3. Man må ikke rense ører med en vatpind - SANDT!
Ørevoksen skal forhindre udtørring af øregangen, men den beskytter også øret mod bakterier, insekter og snavs. Det derfor en udbredt misforståelse, at al ørevoks med djævlens vold og magt skal fjernes. Øret er nemlig så snedigt indrettet, at nogle små fimrehår i øregangen automatisk sørger for at transportere det ud ad øret.

4. Børn bliver hyperaktive af sukker - FALSK!
Ingen studier har kunnet påvise en sammenhæng mellem sukker indtag og børns adfærd. Flere af studierne har ikke blot målt indtaget af raffineret sukker, men også sukker fra mælkeprodukter og frugt, uden at kunne påvise en øget hyperaktivitet.

5. Cremer kan fjerne din appelsinhud - FALSK!
Der findes ikke nogen creme eller andet, der helt kan fjerne appelsinhud. Cellulite, som tilstanden hedder på latin, skyldes overfyldte små fedtdepoter i underhuden, dvs. området mellem overhuden og musklerne. Det eneste man kan gøre for at mindske appelsinhuden og forebygge yderligere forværring er, at holde den slanke linje og få masser af motion.

6. En forskrækkelse hjælper på din hikke - FALSK!
Der findes stribevis af gode forslag til, hvordan hikke kureres: stå på hovedet, hold vejret gennem længere tid, træk vejret gennem en pose, eller spis en teskefuld sukker. Ikke mindst er der det meget udbredte råd om, at personen skal have en stor forskrækkelse. Fælles for alle rådene er dog, at der ikke findes dokumentation for, at de virker.

7. Når du skyller frugten, fjerner du pesticiderne - SANDT!
Det er ganske fornuftigt at skylle frugten, før du spiser den. Under frugtens vej fra dyrkningsstedet til supermarkedet, kommer den i kontakt med mange forskellige bakterier og former for virus. Frugten er ligeledes udsat for mange partikler fra luftforurening, særligt hvis den er købt hos en grønthandler, som har salg ude på gaden.

8. Kaffe kan gøre dig hurtigere ædru - FALSK!
Alkoholen nedbrydes helt overvejende i leveren, og når først alkoholen er i blodbanen, påvirkes forbrændingen ikke af ydre forhold. Derfor hjælper det ikke at drikke kaffe! Og heller ikke at danse, gå en tur, tage et koldt brusebad eller at drikke vand. Uanset hvad du gør, tager det cirka 1-1,5 time at forbrænde én genstand, alt efter om du er mand eller kvinde. Sov den ud!

9. Stress kan give dig blodpropper i hjertet - SANDT og FALSK!
Stress kan i teorien give et hjerteanfald. Det er dog langt fra den hyppigste årsag, og vanligvis er det kun personer, der har en hjertesygdom, der behøver at bekymre sig om det. En stressende situation får hjertet til at slå hurtigere, så blodtrykket øges, hvorved blodet pumpes hurtigere rundt i kroppen, men selvom en stresset situation måske kan udløse proppen, så er den tilgrundliggende årsag oftest åreforsnævring, som opstår med alderen, fx på grund af rygning og fed mad.

10.Lægen kan se, om en kvinde er jomfru, ved en gynækologisk undersøgelse - FALSK!
Det er almindeligt, at jomfruhinden brister af andre årsager end det første samleje, fx under menstruation, ved brug af tampon eller ved onani. Bristningen af hinden kan give blødning, men det sker langtfra hos alle kvinder.

Fra ’100 myter om sundhed og sygdom’ af lægerne Kim Bartholdy og Andreas Hoff (FADLs Forlag, 2015)