Dans dig glad og fri

Af Helle Winther, lektor og ph.d. ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Er du vild med hiphop, house, salsa eller swing? Har du prøvet tango, morgendans, groove eller ballet? I de seneste år er interessen for dans bølget gennem hele landet. Vi danser på uddannelser, festivaler og danseskoler. Humørfyldt musik strømmer ud fra grønne parker, plejehjem og nedlagte kirker. Dans er for børn og unge, voksne og ældre. Alle kan danse! Og mange oplever, at dans skaber flow, frihedsfølelse, fællesskab og glæde. Dansen kan nemlig åbne for kroppens naturlige bevægelsesglæde. Den er både dansens og legens livsnerve og findes hos mennesker over hele verden. Selv babyer begynder impulsivt at bevæge sig, når de hører musik, og nogle børn kan danse, før de kan gå.

Glæden kan mærkes som en let, varm følelse, der gennemstrømmer og åbner kroppen. Samtidig kan samklangen mellem musikkens rytmer og bevægelsernes ’feeling’ give os følelsen af at være intenst til stede i nuet, når vi danser. Det kan være en fantastisk oplevelse og skabe øjeblikke af lykkefølelse og flow. Begge dele kan opleves i både improviserende og mere koreograferede og performative stilarter. Det kan også opleves, når vi danser sammen. Når vi danser med andre, kan der nemlig opstå en fælles puls i rummet, som vi ikke finder ved blot at gå rundt i byen. Når mennesker bevæger sig i fælles puls, åbner de sig ofte over for hinanden. Øjne glimter, og smil og latter skaber fællesskab. I mange pardanse er der en form for omfavnelse gennem dansefatningen. Her kan man lege med spillet mellem mand og kvinde og mærke, hvordan det føles at føre og blive ført. Vi bliver glade af den grundlæggende kropslige kommunikation, vi skaber sammen, når vi danser.

Dans kan bygge bro mellem mennesker og skabe fællesskab på tværs af køn, kultur, alder og sprog. Man behøver ikke at komme fra samme kultur eller at kunne tale sammen for at danse, for her er det kroppens og musikkens sprog, der er i spil. Samtidig forandrer dansen sig hele tiden. Den kan rejse over tidsperioder og landegrænser og pludselig blive populær i en helt anden kultur, end den oprindeligt stammer fra. Salsa stammer fra Cuba, tango fra Argentina og den rå og kraftfulde hiphop fra gadekulturer i New York.

Den voksende interesse for dans kan hænge sammen med, at vi er begyndt at åbne for det mere helhedsorienterede kropssyn, der forbinder krop og sind. Mange danseformer har også fokus på at sætte kroppen fri. Når vi oplever, at dans løsner op i kroppen og giver frihedsfølelse og fornyet energi, sættes krop, sind og følelser i bevægelse. Andre gange kan det føles blufærdigt at være i et bevægelsesrum. I mange danseformer er det nemlig vigtigt at slippe kontrol for at kunne lade sig berøre og bevæge af musikkens magi. Det kan kræve lidt mod at bevæge sig ind i det ukendte, men det er også netop denne uforudsigelighed, der kan være med til åbne for dansens livgivende glæde, flow og frihedsfølelse.

Artiklen her er fra Hearts & Minds’ vidensmagasin om LIVSKVALITET, der i august 2018 er udgivet i et oplag på 50.000. Magasinet er støttet af Nordea-fonden.

Al fysisk indendørs undervisning på Folkeuniversitetet er aflyst til og med den 20. maj som følge af corona-situationen.